Biltur med familien

Ut på tur – aldri sur

biltur1Ingenting er morsommere enn bilturer med hele familien, så lenge man har et komfortabelt kjøretøy med godt av plass. Bilturer bringer familiemedlemmene sammen, ikke minst fordi man tilbringer en god del tid i bilen på vei til og fra et sted. Her får man nok av tid til å prate, diskutere ting, kose seg og spille spill. En annen fordel er at man kan utforske alt man kommer over på veien – ser man noe spennende, kan man stoppe opp og gå en liten tur, samt ta bilder selvfølgelig. For bilturer med familien forblir alltid i minnet, spesielt for barna som trenger slike opplevelser for å styrke sine bånd til foreldrene. Det viktige er å alltid holde humøret på topp, og ikke la små nedturer ødelegge for alle. Se positivt på alt som skjer, siden enhver utfordring vil tvinge familiemedlemmene til å jobbe sammen for å finne løsningen. Et godt tips er å ikke legge altfor lange ruter – når man kjører i mer enn fem-seks timer, blir sjåføren (en av foreldrene) utslitt og har lettere for å bli irritert, noe som aldri fører til noe bra. Sørg for å stoppe i en halvtimes tid for hver tredje time bak rattet, så slipper man unødvendige konflikter. Helst bør man dog overnatte på veien til målet, kanskje i en lite hotell, der ingenting kan forstyrre familien fra å kose seg og hente inn energi. Mange foreldre begrenser ungene når man skal ut på tur – stopper dem fra å ta med seg elektronikk og andre detaljer fra livet der hjemme. Dette er ikke anbefalt, la ungene ta med seg alt de ønsker, men gjør det vanskelig for dem å få tid til å fikle med tingene. Sitter de med sine nettbrett eller mobiler, kan man prøve å starte en sang eller leke en lek der alle er med. I stedet for å presse ungene, er det best å gi dem alternativer.

Aktiviteter på veien

Når man sitter i en bil og er på vei til et nytt, spennende sted, kan man få tiden til å gå raskere ved å holde på med morsomme leker på veien. Det beste er å gjøre noe sammen, slik at alle kan være med og ingen blir utelatt. Ofte er det dog slik at den som sitter bak rattet blir nødt til å holde øynene festet på veien, altså må man nesten dele seg opp etter hvert. Nå kan man jo ikke leke i mange timer heller, folk blir slitne av å prate og synge. Etter litt hygge i bilen kan man altså dele seg opp – barna kan få holde på med sitt i baksetet, mens en av foreldrene sitter bak rattet og den andre sitter i passasjersetet og koser seg med nettbrettet. Både de barna og de voksne kan spille spill hver for seg – for eksempel kan barna spille spill som Candy Crush Saga eller lignende, mens den voksne som ikke kjører kan kose seg med for eksempel casinospill. Det finnes mye å velge mellom, fra bordspill som poker og rulett, til spilleautomater som Starburst, eller hva med Jack Hammer 2, et høyt verdsatt spill blant voksne mennesker som liker eventyr og underholdning? Man kan også surfe på nettet og i sosiale medier, eller holde seg oppdatert på nyheter – mulighetene er mange, og timene vil fly forbi på vei til reisemålet.

Planlegging av turen

ljudbokDet beste man kan gjøre for at alle skal ha det moro i bilferien, er å planlegge turen nøye. Vit på forhånd hvor dere skal stoppe og hvor lenge, book gjerne campingplasser på forhånd om dere har en campingvogn på slep. Barna bør alltid være mette og ha en flakse vann i baksetet, slik at de ikke blir gretne – mat er kjempeviktig for å holde humøret oppe. Husk også at barn blir trøtte og slitne raskere enn voksne, selv om de viser mindre tegn til det. Derfor kan det være lurt å stoppe opp med jevne mellomrom for å forebygge kjedsomheten – ikke vent på at barna begynner å skrike og hoie i baksetet. Det moderne samfunnet byr også på en rekke enkle detaljer som kan gjøre turen langt mer avslappende for alle i bilen. Ta med noen lydbøker, for eksempel – da kan man sitte og høre på spennende fortellinger mens man kjører. Les deg også opp på ulike leker for hele familien, slik at alle kan føle seg som en del av samværet.

Comments are closed.