Familie og venners innvirkning på helsa

Omgivelsene som teller

friends-silhouette1De aller fleste psykologer, leger og andre eksperter er enige – våre omgivelser har en utrolig stor påvirkning på helsa vår. Hvor lenge du vil leve, hvordan du vil føle deg når du blir eldre, hvilke sykdommer du vil ende opp med. Alt dette er sterkt påvirket av omgivelsene våre, i stor grad menneskene rundt oss. Har du en godt funksjonerende, snill familie som alltid har tatt vare på hverandre, vil du statistisk sett ha bedre helse enn de som vokser opp i røffe forhold. Vennegjengen kan også være avgjørende, for det er kamerater og bekjente man tilbringer mest tid med utenfor hjemmet. Nå snakker vi ikke om dårlige omgivelser slike som kriminalitet og/eller narkotika – det er kun snakk om mental tilfredsstillelse og støtte. Har du folk som støtter deg, folk som sprer godhet og positiv atmosfære, vil det påvirke helsa di i aller høyeste grad. De som omringer seg selv med negativ oppførsel, sjalusi og hat, vil derimot få kjenne det på kroppen rimelig raskt.

Et godt eksempel på hvordan familie og venner har innvirkning på helsa er tegneserien South Park. Dette er en verdenskjent tegneserie hvor en dysfunksjonell vennegjeng uten noen særlige felles interesser fortsatt holder sammen gjennom skoleårene. Tegneserien har fått ekstremt stor oppslutning og popularitet i USA og Europa, for der klarer Cartman og co. å fortsatt nyte livet med sine mange felles aktiviteter og opplevelser. South Park har til og med gitt inspirasjon til en spilleautomat på nettet! Serien tar nemlig for seg en rekke sosiale problemer menneskeheten har skapt helt selv.

Hjelpe de syke

Ved bruk av denne nye vitenskapen om positiv og negativ innstilling, har man lagt om på en rekke planer. Staten her i Norge har blant annet foreslått å bygge en egen demenslandsby for eldre mennesker som sliter med psyken. Det er en vanskelig tilstand, men studier har vist at demente kan klare seg langt bedre om de ser andre mennesker med samme tilstand. Slik kan de støtte hverandre og forstå sine lidelser på et dypere nivå. Debattene raser fortsatt, men med tiden vil de konservative kreftene være nødt til å akseptere at ukonvensjonelle prosjekter er veien å gå fremover.

Comments are closed.