Finn den rette balansen

balans1Livet handler om balanse. Inntekt og utgift må være i balanse, søvn og våken tilstand må være i balanse, og jobb og fritid må være i balanse. Dersom man ikke klarer å opprettholde balansen, fører det til stress, bekymringer og anspenthet. Hvis inntekten er for lav i forhold til utgiftene, må man enten øke inntekten, eller redusere utgiftene. Ved å gå gjennom hva man faktisk bruker pengene til, kan man oppdage mange områder der det er mulig å spare penger. En kaffekopp på vei til jobben hver dag kan faktisk bli mange tusenlapper i løpet av et år!

For lite tid, for mye å gjøre

Mange har altfor mye å gjøre, og føler at de er i en tidsklemme hele tiden. Da er det fort gjort at man holder seg våken altfor lenge om kveldene, og får for lite søvn. Det kan gå greit i et par dager, men hvis man går flere netter på rad uten nok søvn, vil det gå utover både helsen og konsentrasjonen. Hvis hverdagen føles altfor travelt, bør man gå gjennom rutinene sine, og se om noe kan kuttes ut eller overlates til andre. Jobb og fritid må også balanseres, for dersom man jobber altfor mye, vil man med tiden bli utbrent, og kanskje til og med sykemeldt. Det er verken du eller arbeidsgiveren din tjent med. Forklar for arbeidsgiveren din at du er i ferd med å slite deg ut, så kan dere komme fram til en avtale før jobben går på helsa løs.

Riktig mat gir mer langvarig energioverskudd

Det må også være balanse i energimengden i kroppen. I dag er det mye fokus på at man ikke må spise mer enn man klarer å forbrenne, og at man må tenke gjennom hvilken type mat man spiser. For å få energi, må man også spise den rette maten. Godteri og brus gir mye energi raskt, men dersom man skal få langvarig overskudd og energi, gjelder det å spise sunt. Sunn mat har to fordeler. For det første gir den energi, og samtidig gir den viktige næringsstoffer til kroppen. Dersom man spiser mye usunn mat, er det ikke bare fetende. Den usunne maten inneholder også lite vitaminer og næringsstoffer, og dersom man ikke får i seg de viktige næringsstoffene, vil man bli slapp og sløv, og man kan til og med bli syk. Det er kanskje fristende å proppe i seg potetgull og sjokolade mens man ser på TV eller spiller kasinospill på nettet, men det er mye bedre å velge en skål med frukt eller friske bær.

Ta vare på både kropp og sjel

Å ta vare på seg selv betyr at man gir kroppen riktig næring, nok søvn og hvile og at man trener jevnlig. Det kan være kjedelig å trene, men trening kan også være morsomt dersom man finner en treningsform man liker. Og det føles alltid godt når man er ferdig med dagens trening. Trening gir også energi til en hektisk hverdag, slik at man tåler mer før man blir sliten og slapp. Med den rette balansen i livet går alt mye bedre, og man har mer overskudd både til jobben og familien, samtidig som man har overskudd til å drive med hobbyer på fritiden. Hvis man tar vare på seg selv, er det også større sjanse for at man får være frisk i mange år framover, og det er i hvert fall verdt en ekstra innsats.

Comments are closed.